O masaži

ZGODOVINA MASAŽE

Zgodovina masaže je zelo dolga, saj izhaja iz tega, da si človek ob udarcih ali naporih sam pomaga tako da se z gladenjem ali pritiskom na boleče mesto poskuša samo pomagati. Tudi zdravilci, ki so omenjeni v zgodnji kitajski literaturi, pišejo, da se z polaganjem rok na boleče mesto zmanjša bolečina. Ti zapisi izhajajo cca 2000 let pred Kristusom. Masaža deluje na počutje sproščeno, varuje pred prehladom, ohranja organe voljne in preprečuje manjše bolezenske težave. Drgnjenje vezi, z istim gibom povzroča, da se lahko vez, ki je prekratka podaljša ali da se zrahlja vez, ki je pretoga. To je omenjeno že v Hipokratovih zapisih starih več kot 2000 let. Isti gib lahko učinkuje različno; in prav to je eden najlepših dejstev masaže. Osnova za sprostitev, tako telesa, kot duha je uravnoteženo energetsko stanje. Kljub številnim sodobnim aparatom pa ostaja ročna masaža najbolj učinkovit sistem odpravljanja težav in sproščanja. Že sam dotik je v sodobni medicini vedno večkrat omenjen. Pomeni nam nekaj naravnega. Brez dotika se ljudem poveča depresija in razdražljivost.

Učinki masaže

Masaža učinkuje na zdravje masiranega človeka in ne samo na del, ki se masira. Izboljšuje krvni pretok, s tem se spodbuja kardiovaskularni sistem, posredno pa tudi prebava. Z stimulacijo limfnega sistema se pospešuje izločanje odpadnih snovi iz telesa

Tako kot se pozitivno vpliva na notranji sistem, se vpliva tudi na zunanji. Odstranjuje se mrtvo kožo, kar pospeši rast nove, kožo se nahrani z prepotrebnimi hranili in izboljša se stanje kože, barva in relief zaradi stimuliranja žlez lojnic

Ugodni vplivi na skeletni sistem, vezivna tkiva in mišični sistem.

Celulit ni bolezen, je pa deformacija vezivnega podkožnega tkiva, ki je ob nepravilni prehrani in nepravilnemu gibanju začetek kompleksnih problemov, ki se začnejo dogajati v organizmu. V maščobnih celicah se začnejo nalagati toksični produkti in vsevkljub različnim sodobnim aparatom je ročna masaža najučinkovitejša metoda za odstranjevanje celulita.

Pozitiven vpliv na živčni sistem zaradi sproščanja živčnih prenašalcev, ki zmanjšujejo bolečino

Priprava na masažo

Na masažo se je potrebno pripraviti pravočasno. Verjetno ne bomo zadovoljni, ali pa nam bo celo nerodno, če bomo preznojeni prišli na masažo. Zato priporočamo, da se pred masažo stuširamo in se oblečemo lahkotno, kot bi šli na sprehod. Na masažo se ne hiti, ampak se pride pravočasno, saj ne morete zahtevati, da bi se zaradi Vaše zamude premaknil sprejem vseh ostalih obiskovalcev v tekočem dnevu.

Če imate daljše lase, priporočamo, da si jih pred masažo spnete. Na masažo ni potrebno prinesti s seboj ničesar. Pričakalo vas bo sproščeno vzdušje z glasbo, vonjavami in toploto...in masaže po vaši izbiri.

Po masaži pa priporočamo počivanje in vsaj dve uri odsvetujemo tuširanje. Masaža ima seveda razne zdravilne učinke, vendar zaradi njenega vsestranskega pozitivnega učinka, bi si morali masažo privoščiti pogosteje.