Aroma terapija

Termin "Aromaterapija" je prvi uporabil francoski kemik Rene Maurice Gattefosse leta 1920. Leto, ko je napisal prvo tezo o aromaterapiji, potem ko je uspešno ozdravil hude opekline na roki, ki jih povzročila eksplozija s kemikalijami v laboratoriju. Natančneje, zažgal je svojo roko, namočeno v lonec z sivkinim oljem. Zdravljenje je potekalo zelo hitro, poglobilo je njegov interes za učinke eteričnih olj, kar se moderno imenuje aromaterapija.

Uporaba aromaterapije je redna uporaba eteričnih olj, katera lahko okrepi obrambni sistem na področju boja proti škodljivim mikroorganizmom. To je eden od načinov, v katerih je lahko aromaterapija v pomoč.

Drugi način delovanja aromaterapije je možnost za obvladovanje stresa, ki vpliva na delovanje imunskega sistema in je podlaga za številne zdravstvene težave. Aromaterapija je učinkovito orodje za preprečevanje stresa, depresije, anksioznosti in strahov.

Masaža z aromaterapijo je terapija na dotik, saj olje okrepi učinek zdravljenja in vzpostavi ravnovesje energije v človeku. Eterično olje hitro prodre skozi kožo v krvni obtok, kjer se delci razširijo po celem telesu za večji učinek. Olje ne deluje le na enem področju. Deluje na organe in odpravlja vrsto težav in simptomov, vendar pa so njihovi učinki vsestranski. Njihova osnovna funkcija je antiseptik. Deluje pa še na živčni in psihološki bazi, brez slabih stranskih učinkov. Kar pa je zelo važno, je, da ne tanjšajo tkiva organov in živčnih celic. Tanjšanje bi namreč povzročilo možnost nadaljnjih bolezni.

Aromatične esence se lahko vključi v rastlinska olja za masažo ali v alkoholnih pripravkih. Če razredčimo esence v etanolu z vodo, je to primerno za inhalacijo, kopeli in pršila za prostor. Pomembno je upoštevati odmerke, zato je bolje, dati manj, in raje eterična olja v mešanici. Včasih lahko preveliki odmerki, recimo v primeru žajblja in rožmarina, lahko povzročijo napade pri občutljivih ljudeh. Majaron ima narkotičen učinek, poprove mete povzroči omotico. Na osebo je dovolj 10-15 kapljic, lahko tudi mešanica različnih esenc, razredčenega v nosilno olje za masažo ali alkohol in vodo, pri vdihavanju, obloge, itd

Nerazredčenih eteričnih olj ne smemo dajati neposredno na kožo, ampak razredčimo z nosilnim oljem ali alkohol in vodo. Izjema je olje sivke, ki je še posebej koristno za opekline. Kot nosilna olja se pogosto uporabljajo hladno stiskano olivno: za normalno in suho kožo ter sončnično za mastno kožo. Prav dobro se pridobivajo s stiskanjem olja iz: pšeničnih kalčkov, koruze, soje, olje sezama, avokadovo, jojobino in mandljevo. Precej draga so tudi olja iz semen grozdja, breskev in lorber.

Aromaterapijska masaža deluje predvsem na avtonomni živčni sistem, ki ga sprošča ter deluje kot pomoč za odpravo posledic stresa. Ugodni vplivi eteričnih olj in masažni gibi uskladijo telo in dušo, spodbujajo vse telesne funkcije in izboljšujejo zdravje. Priporočljivo je, da maser pripravi pred masažo različne mešanice , nato pa se strankam ponudi kombinacijo dveh ali treh, da se stranka odloči, kateri vonj je zanjo najbolj sproščujoč. Eterična olja povečujejo učinke z masažnimi gibi. Že navadno vtiranje ojla je sproščujoče, ča pa se ga koristi s posebnimi masažnimi tehnikami, svoj vpliv še povečajo.

Izkoristite življenjsko moč zdravilnih rastlin v aktiviranje in ohranjanje duševnega in fizičnega stanja, notranja ravnovesja in zdravja.4

Sezamovo olje

Narejena je iz sezamovih semen s hladnim prešanjem. Je svetlo rumene barve. Pogosto se uporablja za masažo.

Olje je bogato z vitamini in minerali, predvsem vitamin E, sesamovo olje je zelo stabilno. Uporabno je za suho kožo, luskavico in ekcem. Kožo ščiti pred soncem.

Mandljevo olje

Je bogato z beljakovinami. Vsebuje vitamine A, B1, B2 in B6. Vsebuje tudi nekaj vitamina E in je zelo vzdržljivo. Ščiti in neguje kožo ter pomirja opekline, pomirja razdraženo kožo od ekcemov. Lahko se uporablja brez drugih maščobnih olj. Primereno za vse tipe kože. Še posebej primerno za suho in občutljivo kožo, to so vedeli že stari Rimljani.

Orehovo olje

Orehov plod je bogat z nenasičenimi maščobnimi kislinami, beljakovinami in vitaminom E. Orehova jedrca so zelo hranljiva. Iz njih se pridobiva olje, ki je večnamensko uporabno. Maščobe so za telo pomembne, ker predstavljajo energijski material (na enoto dajejo dvakrat več energije kot ogljikovi hidrati). Poleg tega zagotavljajo v njih topne vitamine(A, D, E in K) in maščobne kisline, ki jih telo nujno potrebuje, a jih samo ne more proizvesti. Maščobe v prehrani izboljšujejo vsebnost, vonj in okus živil. Dajejo tudi trajnejši občutek sitosti, ker je čas prehoda mastnih živil daljši.Orehovo olje je največji čistilec strupov, saj se strupi v stiku z oljem nalužijo. Če smo v stiku s slano vodo je učinek še večji in strupi se odplavijo v kri, jetra in iz telesa. Naoljena koža je mehka, vlažna in hladna, zato se obnavlja hitreje. V stiku s soljo je učinek trikrat večji. Če kožo mažemo stalno vsaj 1 mesec, se obnovijo vse tri plasti kože, počisti se podkožje in ustvari se najboljši pogoj za delovanje energijskega sistema. Energija je moč hranjenja ožilja. Koža je po enem mesecu mazanja z orehovim oljem obnovljena, napeta, brez gub. Če so gube še prisotne, so obstoječe močno zmanjšane. Zagotovo je to najboljša obnova vseh treh plasti kože. Koža raste v telesu, v tretji plasti, zato je zelo bistveno, kakšen je pretok energije v vseh treh plasteh kože in kakšna je cirkulacija. Kapilarni sistem kože je odgovoren za delovanje celega telesa. Če kožo naoljimo z orehovim oljem se to spaja s kislinami, ki jih izločajo žleze v koži. Žleze v koži so povezane z limfnim sistemom in z bezgavkami. To je najbolj naraven način čiščenja kože in jeter.

Kakavovo maslo za obraz in telo

Intenzivna nega za kožo pod stresom. Kakavovo maslo za nego obraza in telesa, za stresom pa mešanica kakavovega masla, karitejevega masla in jojobino olje, zaradi česar postane koža neverjetno gladka in mehka. Naravni vitamin E ščiti kožo pred negativnimi zunanjimi vplivi in prispeva k vzdrževanju kože.

Kakavovo maslo se vpije v kožo, deluje kot čokolada in odlično dopolnjuje naravno hidro-lipidni film na koži.

Še posebej je priporočljivo za obraz, vrat in prsi in za zahtevne predele kože, kot so dlani, komolci in kolena.

Mangovo maslo za obraz in telo

Zelo intenzivna nega za suho kožo, povečuje mehkobo in elastičnost.

Bogata kombinacija je mangovo maslo, karitejevo maslo in jojobino olje tako deluje proti izgubi vode, medtem ko je naravni vitamin E ščiti kožo pred negativnimi zunanjimi vplivi, ki pomagajo koži, da se sama regenerira.

Karitejevo maslo za nego kože in telesa

Uporablja se za zelo občutljivo kožo - brez vonja.

Karitejevo maslo za obraz in telo neguje zelo občutljivo kožo in alergijam nagnjenim ljudem. Lahko se koristi tudi čisto karitejevo masla, polno naravnega vitamina E, ki daje koži čudovito mehkobo in obnavlja elastičnost. Karitejevo maslo pomaga koži proti suhosti, medtem ko je naravni vitamin E ščiti pred škodljivimi zunanjimi vplivi okolja.

Arganovo olje se pogosto imenuje tekoče zlato. Zaradi visoke vsebnosti vitaminov, mineralov in nenasičenih maščobnih kislin je zelo iskano. Poleg tega, da znižuje raven holesterola in krepi se imunski sistem, je znano kot eden izmed najmočnejših naravnih sestavin za zdravljenje gub in ohranjanje mladostnega videza kože. Ker so te vrednote za kožo, je Arganovo olje eno najbolj priljubljenih v kozmetični industriji in ga je pogosto mogoče najti v izdelkih za obraz in telo.

Arganovo olje vsebuje zelo velike količine nenasičenih maščobnih kislin, vključno z linolno kislino, ki varuje in obnavlja kožo. Maščobne kisline tudi spodbuja znotrajcelično oksigenacijo, ki pomaga pri ponovnem vzpostavljanju osnovnih celic, vodno bilanco in lipidov hidro-lipidni plast kože. To pomaga preprečiti suho kožo in izgubo elastičnosti, kar pomeni preprečevanje gub in koža postane mehkejša in bolj čvrsta.

Učinek proti nastajanju gub se povečala zaradi prisotnosti velike količine vitamina E (tokoferol), ki je znan kot močan antioksidant biološko in kot tako nevtralizira proste radikale. Tudi vitamin E ščiti celične membrane pred oksidacijo lipidov, kar upočasnjuje proces staranja in pomaga pri obnavljanju poškodb, kot so brazgotine na koži.